, , | Dobrodoslo na sajt Odsjeka za socijalni rad Tuzla Guest | Registracija | Loguj se
Main » 2010 » March » 17 » U TK obiljezen Medjunarodni dan socijalnog rada i socijalnih radnika
10:20 AM
U TK obiljezen Medjunarodni dan socijalnog rada i socijalnih radnika

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Udruženjem socijalnih radnika TK i Odsjekom za socijalni rad Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli jučer organizovalo svečanu manifestaciju povodom obilježavanja 16. marta - Međunarodnog dana socijalnog rada i socijalnih radnika.

- Što nam bude stabilnije društvo i što bude manje socijalnih problema i pojava, bit će svima bolje. Na ovaj način čestitamo svim socijalnim radnicima i drugima koji se bave socijalnim radom, njihov dan. Konferencija je prilika i onima koji nisu baš vični ovoj tematici da saslušaju i prouče iskustva, da bi što kvalitetnije na osnovu upošljavanja stručnih kadrova iz ovih oblasti moglim što veće uspjehe da postignu, kazao je Faruk Vikalo, resorni ministar u Vladi TK. Kako je istaknuto, pitanje je koliko se može odgovoriti naraslim socijalnim potrebama na području TK, s obzirom na kapacitet kojim se raspolaže, ali i ulaganjima u profesionalni socijalni rad. Naime, u 13 centara za socijalni rad na području TK zaposlena su samo 33 socijalna radnika, a tek trećina njih je sa visokom stručnom spremom. - Stanje u pogledu socijalnih radnika u centrima je katastrofalno. Imamo centara za socijalni rad u kojima nema uposlen nijedan socijalni radnik pa se s pravom pitamo zašto ustanova nosi takav naziv. Iz svega ovoga ne možemo da ne kažemo da su prava građana koja treba da se ostvare unutar tih ustanova u velikoj mjeri nisu regulisana, iako postoje određeni zakonski propisi, kaže Izet Hadžić, direktor Centra za socijalni rad Kalesija.

Dodaje kako resorno ministarstvo, ali i predstavnici općinskih vlasti kao osnivači centara, zajedno sa inspektorima za rad moraju konačno ispoštovati normative stručnog socijalnog rada, koji propisuju da na tri do pet hiljada stanovnika mora biti uposlen jedan socijalni radnik. - Samo jednim multidisciplinarnim pristupom u saradnji sa svim drugim stručnim radnicima kao što su pedagozi i psiholozi, mi ćemo biti u mogućnosti opdgovoriti na jako teška stanja socijalnih potreba u TK, zaključuje Hadžić.

Views: 953 | Added by: AmirHusic | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: