, , | Dobrodoslo na sajt Odsjeka za socijalni rad Tuzla Guest | Registracija | Loguj se
Main » 2010 » March » 31 » U februaru na području TK registrovano preko 80.000 nezaposlenih osoba
11:46 PM
U februaru na području TK registrovano preko 80.000 nezaposlenih osoba
U cilju zaštite radnika koji su zbog loše privatizacije i zbog mnogih drugih razloga ostali bez posla u proteklom periodu, osnovano je Udruženje nezaposlenih lica „ Spas u radu", koje djeluje na području Tuzlanskoga kantona.

Glavni zadatak Udruženja je smanjiti broj nezaposlenih te okupiti što veći broj građana, radi zaštite interesa nezaposlenih radnika.U februaru 2010. godine na području Tuzlanskog kantona registrovano je preko 80.000 nezaposlenih osoba, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Neke od tih osoba su članovi Udruženja nezaposlenih „ Spas u radu", koji je za nepunu godinu rada stekao preko 5000 članova.U Udruženje su uključeni nezaposleni radnici svih profila, od nekvalifikovanih radnika, medicinara do inženjera. „Najviše je onih osoba koje su zbog loše privatizacije ostale bez posla, zatim su tu osobe koje imaju 20 pa čak i 30 godina radnog staža a nemaju pravo na penziju", istakao je Džafer Brkić, predsjednik Udruženja nezaposlenih „ Spas u radu".

Pronalaskom slobodnih radnih mjesta kako u BiH tako i van njenih granica, 18 članova Udruženja ponovo su došli do zaposlenja. " Nekoliko naših članova posao je našlo u Libiji, par njih je preko našeg Udruženja otišlo u Afganistan, mada to nikome ne bih preporučio, zbog bezbjedonosne situacije, neki su posao našli na Jadranskom primorju", ističe Brkić. Udruženje radi i na izradi projekata koji bi u narednim godinama mogli povećati broj novih radnih mjesta na našem kantonu. Jedan od takvih projekata jeste i osposobljavanje bivšeg vojnog prostora na Par Selu, koji bi bio pretvoren u turističko mjesto. Na taj način moglo bi se zaposliti oko 30 radnika. Iako Udruženje još uvijek nema svoj prostor, finansira se od ličnih sredstava i članarina, planovi su veliki, a sve s ciljem smanjenja broja nezaposlenih i zaštite njihovih interesa.

Izvor Tuzla-x/RTV Slon
Views: 790 | Added by: AmirHusic | Rating: 3.0/1
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: